wroclaw.pl strona główna

WAŻNE Nie żyje Urszula Kozioł. Poetka zmarła w wieku 94 lat

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Zlot browarników z Wrocławia [ZDJĘCIA]

Zlot browarników z Wrocławia [ZDJĘCIA]

Data publikacji: Autor:

Edytuj w ACMS

- W naszej branży panuje duch wspólnoty - uważają Grzegorz i Arletta Ziemian, założyciele Browaru Stu Mostów. Dlatego zaprosili pracowników nieistniejących już wrocławskich browarów, by oficjalnie odsłonili warzelnię – serce browaru.

Reklama

5 sierpnia z okazji Dnia Piwowara odbył się 1 Zjazd Pracowników byłych Browarów Wrocławskich. Było to spotkanie ludzi pracujących w miejscach, których historie przerwała wojna, nacjonalizacja albo globalizacja. Wszyscy chcą aby Wrocław miał  znowu swój browar. Dlatego jako pierwsi zobaczyli nową linię technologiczną w powstającym Browarze Stu Mostów i odsłonili serce instalacji, czyli warzelnię.

Przy ul. J. Długosza zebrało się kilkadziesiąt osób ze wszystkich możliwych działów w browarach. Pojawił się Fryderyk Krukowski, wieloletni prezes Browaru Piast, przyszli piwowarzy, pracownicy warzelni, leżakowni, rozlewu, słodowni, filtracji, zacierania, fermentowni, marketingu, kadr, technologii etc. Wszyscy mocno wzruszeni, gorąco kibicują Arlecie i Grzegorzowi Ziemian.

- Jestem szczęśliwy, że tacy młodzi ludzie odbudowują tradycję - mówił  poruszony Leszek Stala, były szef browaru na Zakrzowie.

Browarnik wraz z innymi fachowcami z podziwem oglądali warzelnię i resztę linii produkcyjnej.

– Piwo buduje więzi – mówi Grzegorz Ziemian. – Dostajemy wsparcie z wielu stron. Oprócz wrocławskich browarników, dostaliśmy błogosławieństwo Uniwersytetu Przyrodniczego i  Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej. Przez wieki picie piwa było symbolem przyjaźni i chęci dzielenia się. Pokazuje to rytualny sposób, w jaki się to odbywało. Kulturalny człowiek przecierał najpierw usta, następnie opróżniał naczynie i podawał je dalej.

Spotkanie różnych pokoleń piwowarów pokazało, jak niezwykła jest to branża. W browarze pojawili się ludzie, którzy warzyli piwo przez dziesiątki lat.

– Cieszę się, że będę znów mogła pić miejscowe trunki – kończy Czesława Szpunar, starszy mistrz piwowar.kaj 

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama