wroclaw.pl strona główna

Biznes Raport „Polskie Startupy 2025”

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Poznaj zwycięzców konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2019”

Poznaj zwycięzców konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2019”

Data publikacji: Autor:

Edytuj w ACMS

W konkursie na Najlepszy Smak Dolnego Śląska jury próbowało wielu specjałów od 107 lokalnych wystawców i przyznało 40 tytułów. – Bogactwo smaków Dolnego Śląska jest absolutnie niezwykłe, mamy się czym chwalić w kraju i za granicą – nie ma wątpliwości przewodniczący jury Jan Babczyszyn, a pomysłodawca konkursu Robert Makłowicz przyznaje, że dziś to właśnie Dolny Śląsk jest jednym z najbardziej interesujących regionów w Polsce, jeśli chodzi o smaki i ich wytwórców.

Reklama

Narodowa kuchnia? Raczej regionalna

O kuchni lubimy myśleć w kategoriach narodowych – włoska, hiszpańska, polska, ale Robert Makłowicz przypomina, że owa kuchnia narodowa to tylko zbiór kuchni regionalnych, a w nich najważniejszy pozostaje dobry produkt. – Dolny Śląsk nie miał w tym zakresie wieloletniej historii, ale może dzięki temu, że przeszłość nie jest balastem, dziś wypada wszystko, byle miało związek z tą ziemią – tłumaczy słynny krytyk kulinarny. I dodaje, jak w ciągu jedenastu lat, od kiedy organizowany jest konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”, lawinowo przybyło ciekawych produktów. 40 spośród nich otrzymało prestiżowy tytuł.

Z naturalnych składników, palce lizać

Wśród nich jest cukiernia AniBabki z wrocławskich Krzyków, w której piecze się tylko na naturalnych składnikach – mące, dobrym maśle, świeżej śmietanie. Klienci to doceniają, a wiele produktów AniBabki, w tym ciestaeczka Wrocławskie Zdrovisie robi karierę także m.in. na Górnym Śląsku.

Klienci wracają też do Pierników Wrocławskich, bo ich twórczyni Anna Kuśnierek-Rudy nie oszczędza na doskonałych produktach – miód pochodzi z zaprzyjaźnionej pasieki, jabłka z własnego sadu. – To mała manufaktura, bo nie chcę schodzić z jakości – podkreśla właścicielka.

Honorata Majda przygodę ze swoją firmą Kozie Sery Honoraty zaczynała od dwóch kóz, dziś jest ich w Kaszycach Wielkich koło Prusic w powiecie trzebnickim aż 160, a furorę robi m.in. ser z pieprzem cytrynowym, czarnuszką, popiołem, czosnkiem niedźwiedziem, czy...pokrzywą, do której przymierza się właścicielka. – Ciagle szukam czegoś nowego, a furorę robią teraz wegańskie sery owocowe, bez podpuszczki – dodaje Honorata Majda.  

Druga świetna firma z kozimi serami to Koziołkowo z Holendrów w powiecie oleśnickim. na 300 pasących się kóz 80 daje mleko, a z niego powstają hity, m.in. nagrodzony ser sałatkowy Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedziem, czy ser Kopciuch, podpuszczkowy wędzony. 

Jakie smaki zwyciężyły

W kategorii produkty mleczne:

  • „Koziołkowo” Gospodarstwo Rolne Piotr Hupało z Holendrów za ser Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim

Sery z „Koziołkowa”/fot. MAT

  • Kamil Holajda z Wrocławia za ser Chedar kozi
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza za Tort twarogowy
  • Kozie sery Honoraty z Pusic za ser kozi: Koziołek z pieprzem cytrynowym

Kozie sery Honoraty/fot. MAT

  • Wańczykówka Lucyna Wańczyk z Krzeszowa za sery:

      – ser podpuszczkowy pielęgnowany na maź „Krasna owieczka”

      – ser wysoko dogrzewany pielęgnowany na maź „Górski sudecki”

      – ser typu Rouqefortie „Modra owieczka”

      – ser typu Munster „Myster Wańczyk”

W kategorii produkty rybołówstwa:

  • Stawy Milickie z Rudy Sułowskiej za Paprykarz z ryb słodkowodnych
  • Raj pstrąga ze Stronia Śląskiego za:

      – pastę z wędzonego pstrąga do pieczywa

      – hummus z wędzonym pstrągiem i chrzanem

      – pstrąga wędzonego z Raju Pstrąg

W kategorii  owoce i warzywa:

  • Agrar Magnice z Kobierzyc za

      – szparagi świeże zielone

      – szparagi świeże białe

  • Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolen KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:

      – główkę kapusty kiszonej w całości

      – kiszone buraczki tarte

      – rzodkiewkę kiszoną

Kiszone warzywa z Doliny Baryczy/fot. MAT

  • Z Chaty Łaniaków Irena i Andrzej Łaniak z Wierzchowic za musztardę z gruszki
  • RUNOLAND z Góry za:

      – jagody leśne w syropie

      – mus z owoców leśnych

  • Gospodarstwo rolne Zagroda Smaku Jolanta Michułka- Pietrzyk ze Ślubowa za ogórki kiszone dębowe

W kategorii  wyroby piekarnicze i cukiernicze:

  • DOTI Manufaktura D.M. Mroczkowscy z Kątów Wrocławskich za wiśnie w czekoladzie
Wiśnie w czekoladzie od DOTI/fot. MAT
  • Cukiernia ANIBABKI z Wrocławia za:

      – brownie z masłem orzechowym

      – Zdrowisie wrocławskie

      – Sernik cytrynowy

Wyróżnione słodycze od ANIBABKI/fot. MAT
  • Pierniki wrocławskie PIERNIKOWE DEKORACJE Anna Kuśnierek-Rudy z Wrocławia za pierniki wrocławskie przekładaniec z powidłami śliwkowymi
Pierniki wrocławskie w pełnej krasie/fot. MAT
  • VITAFIT Piotr Buszko z Krajkowa za Chleb żytni na zakwasie „Chleb ziarno”

W kategorii oleje i tłuszcze:

  • Olejarnia „Brzezinki” z Brzezinek za :

     – Olej konopny

     – olej z czarnuszki

  • ODERTOR z Wrocławia  za masło orzechowe peanut
  • MIRMAR z Wałbrzycha za naturalny olej konopny
  • Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk za masło naturalne

W kategorii  miody:

  • Pasieka ZUZIA z Domaszkowa za miód lipowy z propolisem

W kategorii napoje: (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry):

  • Michał Sznajder Przetwórnia Warzyw Gospodarstwo Rolne KISZONE WARZYWA z Doliny Baryczy ze Żmigrodu za:

     – sok z kiszonej kapusty czerwonej

     – sok z kiszonych buraczków

  • Winnica KINDLER z Uniejowic za wino Solaris 2018 wytrawne
  • Winnica NIMCZAŃSKA z Niemczy za wino Solaris/Riesling
  • Winnica MODERNA z Wrocławia za wino Chardonnay 2018 białe wytrawne
  • Winnica AGAT z Wrocławia za:

     – wino białe półsłodkie Johanniter 2018

     – wino Cabernet Corstis Rose 2018 różowe słodkie

  • Browarnia SOBÓTKA GÓRKA Bartłomiej Bogdański z Sobótki za:

     – piwo Sobótka Górka 12

     – piwo Sobótka Górka 16

  • EL-MONT z Bielawy za naturalny bezalkoholowy napój zbożowy „ZBOŻO”

W kategorii inne:

  • NOEL – Henryk Nowakowski z Trzebnicy za syrop jabłkowy wytwarzany przez wymrożenie soku jabłkowego
  • SLOTT z Kryniczna za banany suszone w surowym kakao bambuczi
  • ART of Cooking Jarosław Bugajski z Wrocławia za zabójczo ostry sos z RAZOR KUMQAT & NAGA
  • Pawła Mazura – Dary Natury z Jaksonowa za domowy syrop z owoców czarnego bzu

W tym roku przyznane zostały również nagrody specjalne:

  • Voucher na 2-dniowy pobyt w Folwarku „Wrzosówka” w MIRSKU w pokoju „W Starej Skrzyni”za najlepszą ofertę serów dolnośląskichotrzymuje Lucyna Wańczyk z Krzeszowa.
  • Voucher na 2-dniowy pobyt w „Villi Elise Park Pension” w Stroniu Śląskim wraz z wyżywieniem w restauracji „Kaczka i Wino” za największą ilość wyróżnionych produktów w konkursie otrzymuje Michał Sznajder ze Żmigrodu.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama